Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Debatter og kommentarer

Fedre uten faglighet

September 2012:
Kjente mannlige kritikere og forfattere, som Espen Stueland, Ole Robert Sunde og Torgrim Eggen,rolex replica watches har alle vurdert barnelitteratur med egne unger på fanget. Nå har de fått følge av Morgenbladets journalister Bjarne Riis Gundersen og Marius Lien. Useriøst, mener Petra J. og Anne M. Helgesen.
Les Petra J. og Anne M. Helgesens innlegg ...


Å kunne kjenne igjen en god oversettelse når man ser en

Mars 2012:
Når du sier at du ikke fant noe å si på oversettelsesjobben min, virker dette svært forbeholdent på meg. Det kan oppfattes som et utslag av den kritikerholdningen vi oversettere er så lut lei av.
Les Jørn Roeims innlegg ...


I skyggen av Ingeborg Mjør; var det ikke mer å hente i Sølvbåt og stjernevind?

August 2011:
Første gang jeg leste Mjørs anmeldelse, ble jeg uendelig trist. Det var ikke så mye det at hun mente at samlingen var ujevn eller inneholdt vel mye «besjeling» (jf. Inger Hagerups Lille Persille). Nei, det var mer det at hele anmeldelsen var preget av en tristesse.
Les Harald Nordbergs innlegg ...


Klisjé - hva så?

Februar 2011:
Jeg er dypt sjokkert over og uenig i det Inger Østenstad skrev om Med egne øyne av Arne Svingen.
Les Caroline L. Gabrielsens innlegg ...
Stå på, Arne Svingen!
Les Hanne Dahll-Larssøns innlegg ...


Til nytte og bruk

Februar 2011:
Guri Fjeldberg har en vittig og poengtert omtale av Maktens pluttifikasjon - den nordiske konferansen for barne- og ungdomslitteratur – som nylig ble arrangert i Stavanger. Vittig, fordi hun raljerer med konferanseprogrammet, og jeg innrømmer også: Fordi hun raljerer godt med et programinnslag som jeg hadde mye ansvar for. Poengtert, fordi hun peker på det flere av oss opplevde som et stort problem ved konferansen: Den lovte mer debatt enn den ville holde.
Les Dag Larsens innlegg ...


For unge/voksne med utviklingshemming

November 2010:
Boka er skrevet med tanke på unge/voksne med utviklingshemming.
Les Anne Marit Godals innlegg ...
Hva med å sette innsatsen inn der den trengs mer?
Les Morten Haugens innlegg ...
Forlaga bør absolutt samordne presentasjonane av boka med LSB
Les Anne Marit Godals innlegg ...


Voldelige illustrasjoner


November 2010: Er disse tegningene ment å gjøre boka "kul" ved å bygge oppunder spesielt gutters fascinasjon for vold?
Les Hanne Løfsgaards innlegg ...


Problematiske nominasjoner


November 2010: Tar nominasjonen av bildebøker til Brageprisen nok hensyn til barn?
Les Guri Fjeldbergs innlegg...


Lettvint kritikk av grundig bok


September 2010: Det står mykje positivt i meldinga, noko vi sjølvsagt set pris på. Det som likevel undrar oss, er opplistinga til Løken over ting han hevdar er feil i boka.

Les Kjersti Instefjord, Øystein Vidnes (forlagsredaktørar i Samlaget), Margit Walsøe (forlagssjef i Samlaget Litteratur) og Sylvelin Vatle (forfattar) sitt innlegg...
Les Knut Anders Løkens svar...


Kritiker vs. kritiker

September 2010: Jeg mener at det er viktig at anmeldere tør å være kritiske mot hverandre, og stille kritiske spørsmål til hverandres bruk av kriterier og resonnement. Guri Fjeldberg er uvøren nok til å våge å være kritisk, og det skal hun ha ros for. Jeg tar heller ikke de kritiske innvendingene helt personlig, fordi jeg får inntrykk av at jeg blir brukt som et eksempel på en tendens.

Les Morten Haugens innlegg...


Fortellingen om 60.000 kroner

Mai 2010: "Vi skal støtte både det populære, det spennande, det fantasifulle, det underhaldande og det høglitterære," skriver Anne Marit Godø etter å ha lest Guri Fjeldbergs anmeldelse av Bjørn Sortlands Alt det som er.

Les Anne Marit Godals innlegg...
Les Guri Fjeldbergs svar...
Les Anne Marit Godals gjensvar...


Feil å stemple Nifse Nella som lite vellykket
Januar 2010: "Dersom Haugens kritikk skulle medføre at noen barn går glipp av denne leseopplevelsen, ville det være trist," skriver Josefine Y. Monsen om Morten Haugens anmeldelse av Unni Lindells Nifse Nella-serie.

Les mer


Marius Fossøy Mohaugen er for streng
Januar 2010: "Anmeldelsen bør forholde seg tydeligere til forfatterens sjangervalg," skriver Morten Haugen om Marius Fossøy Mohaugens anmeldelse av Dag Hessens Livet

Les mer


Skam for Gyldendal
November 2009: "Dette er et kroneprosjekt, og ikke et litterært prosjekt," skriver Helga Gunerius Eriksen om Tilbake til Hundremeterskogen, anmeldt av Ola A. Hegdal.

Les mer


Kunne ikke vært mer uenig
September 2009: "Jeg har kjøpt en bunke av disse bøkene ) og delt ut til alle venner som har barn i alder 2-5 år. " skriver Alexander Vogt om vår anmeldelse av Richard Scarry Travelby.

Les mer


Ingenting er tabu i barnelitteraturen?
September 2009: Hva var den mest oppsiktsvekkende sannheten på årets litteraturfestival? Da David Irving var fordrevet, tok Norsk barnebokinstitutt ansvar og kom med festivalens mest tydelige provokasjon: Ingenting er tabu i barnelitteraturen! skriver Knut Anders Løken
Les mer

Løkens argument hører hjemme i en sirkel. For hva annet enn selvpålagt forfattersensur er det som oppstår dersom forfattere skulle bli så redde for å støte foreldrenes beskyttertrang overfor barna at de skriver for ”snille” bøker? svarer Kristin Ørjasæter
Les merEn snodig innvending
Mars 2009: "Jeg har lest boka for dattera mi på 3 ½ år en rekke ganger. Alltid med like stor suksess. Men jeg har vel ikke en eneste gang tenkt på at teksten er for liten, svak e.l. i forhold til illustrasjonene. Dette var en veldig snodig innvending, synes jeg," skriver Lars Mæhle.

Les mer


Bort med banning i barnebøker?
Februar 2009: "Jeg er fullstendig klar over at tusentalls nordmenn banner hver dag, men synes bøkene våre bør løfte standarden høyere, ikke bidra til å senke den," mener Janet H.

Les mer


Er aldersangivelse nødvendig?
Februar 2009: En leser skriver: Det er med interesse jeg leser anmeldelser av barnebøker, men jeg savner ofte anbefalt alder. Jeg misliker at min 9 årige datter har lånt bøker beregnet på tenåringer. Aldersanbefaling bør absolutt fremkomme i bokanmeldelser, samt på bokas omslag.

Les lesernes mening


Svein og Rotta
April 2008: Det er elementer i anmeldelsen av mine siste to Svein og rotta-bøker som ikke bør stå uimotsagt, ikke minst fordi det nærmest trekkes noen konklusjoner om mine formål med serien.
>>>Les Marit Nicolaysens kommentar


Debatt om nettstedet
Mars 2008 kritiserer bibliotekar Siri Westbye lengden på nettstedets kritikker
>>> Les kritikken...
>>> Les svar nr 1 fra Kjetil Strømme, Forlagsredaktør Aschehoug Barn og Ungdom...
>>> Les svar nr 2 fra Kari Sverdrup, forfatter...
>>> Les svar nr 3 fra Linn T. Sunne, bokbussen i Oppland, Oppland fylkesbibliotek...
>>> Les svar nr 4 fra Tordis Holm, Avd.leder barn og ungdom, Lørenskog bibliotek ...
>>> Les svar nr 5 fra Morten Haugen, bibliotekar og kritiker...
>>> Les svar nr 6 fra Tale Østrem, Randaberg folkebibliotek...


Voksenblikk på ungdomsbok
Oktober 2007: Det vi som jobber med litteratur for barn og unge oppfatter som pedagogiserende og opplagt, er kanskje nettopp ikke det for de unge kvinnelige leserne som Bente Clod henvender seg til.
>>>Les kommentaren av Anne Horn, redaktør i Omnipax

Feillesning
Oktober 2007: Knut Anders Løkens anmeldelse av Alle kjører motorsykkel illustrerer hvor galt det kan gå når en leser "enkle" barnebøker på en fort og tilfeldig måte.
>>>Les kommentaren av Anne-Stefi Teigland, redaktør for Mangschou

Fagbok-eventyr
Mai 2007: Langt mot nord budde det eit folk, som strevde og sleit for føda. Da ridom råka folket, vart menneska kravstore og kunnskapslause prispugarar. Det mislikte kulturfyrsten i landet. Han lyste ut ei tevling, for å auke folks kunnskapsnivå. Vinnaren skulle få heile Nord-Norge og halve prinsessegemalen.
>>>Les Egil Hyldmo sitt fagbokeventyr

Feil om kontrakter
April 2007: Knut Anders Løken hevder i sin anmeldelse av Marg og bein-serien at de tre forfatterne av serien forlanger ”hardcoverlønn til mykcoverarbeid.” Det er ikke riktig.
>>>Les kommentaren av Kari Sverdrup, formann for NBU

Kritikk av kritikken
Mars 2007: Kjell Olaf Jensen hevder i sin anmeldelse av ungdomsboka Hva skjer? at den er full av fakta- og språkfeil, at den gir et merkelig virkelighetsbilde, og at forfatteren dermed ikke greier å si noe om «Verden bak overskriftene», som er bokas undertittel. Men det er Kjell Olaf Jensen som tar feil.
>>>Les Gunhild Gursli-Bergs kritikk
>>>Les Kjell Olaf Jensens svar

Illustratør glemt!
Januar 2007: Morten Haugen anmelder Drømmefanger av Finn Valgermo illustrert av Liisa Helander uten overhodet å nevne illustrasjonene. Boken får en generelt dårlig anmeldelse, men den som har laget illustrasjonene har ingen ting med teksten å gjøre!.
>>>Les Ingerlise K. Kongsgaards kommentar
>>>Les Morten Haugens svar

Verken hets eller spekulasjon
Desember 2006: Kjetil Strømme i Aschehoug forlag mener Nina Goga tar feil når hun ser en spekulasjon i innkjøpsordningen eller en hets av barne- og ungdomslitteraturen i sjangerbetegnelsen som Hannu, Hannu av Geir Gulliksen har fått.
>>>Les Kjetil Strømmes kommentar
>>>Les Nina Gogas svar

Faktabok-svoltne unge vil ha meir
Mai 2006: Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) deler prisverdig nok ut eigne stipend til barne- og ungdomsbokprosjekt, ei ordning som har kome og gått. Summen er ein halv million kroner årleg. Det er for puslete.
>>>Les Egil Hyldmo sitt innlegg

Ei alternativ lesing
Mars 2006: Marit Kaldhol mener at lesingen i anmeldelsen av Hæge Follegg Pedersens Skorpionen Samarkand er helt annerledes enn hennes egen.
>>>Les Marit Kaldhols alternative lesing"Klarer ikke å la den stå uimotsagt!"
Mars 2006: Anmeldelsen av Jonathan Stroud Amuletten fra Samarkand vekker motstand.
Marianne Vanem og Aud Kristine Johnsen synes denne første boka i Bartimeus-trilogien er kjempespennende.
>>>Les Marianne Vanem og Aud Kristine Johnsen kommentar
Ylva Linnestad anser Stroud for å være en inovatør på fantasyens område.
>>>Les Ylva Linnestads kommentarVirkelig lettlest?
Mars 2006: Bibliotekar Kjellaug Bjerkli Haarberg etterlyser en vurdering i anmeldelsen av Ali Baba og den stjålne skatten om dette virkelig er en lettlest bok. Det er ikke bestandig at bøker som presenteres som lettleste er det.
>>>Les Kjellaug Bjerkli Haarbergs kommentar
>>>Les Inger Østenstads svar
>>>Anne Marit Godal i Leser søker bok bidrar med en oversikt over kriterier for lettleshet


En fantastisk befriende og løssluppen leseropplevelse
Januar 2006: Marit Nicolaysen protesterer mot Knut Anders Løkens lesning av Boblejim - spesialagenten av Heine T. Bakkeid.
>>>Les Marit Nicolaysens debattinnlegg
Forfatteren Heine T. Bakkeid protesterer mot argumentasjonsnivået i anmeldelsen.
>>>Les Heine T. Bakkeids innlegg
>>>Les Knut Anders Løkens svar


Et underlig innlegg
Desember 2005: Grete Randsborg Jenseg mener Aslak Sira Myhre i Foreningen !Les hadde et underlig innlegg i NRKs Frokost-TV nylig.
>>>Les Grete Randsborg Jensegs debattinnlegg
>>>Les svar fra Aslak Sira Myhre
>>>Les Grete Randsborg Jensegs svar på svaret


Presisering
Desember 2005: Steffen Sørum i Damm & Søn opplyser at Arne Svingen besøkte Elfenbenskysten i april 2004. Det er ikke et poeng i vår anmeldelse å så tvil om den saken.
>>>Les Jostein A. Ryens anmeldelse av Svart elfenben av Arne Svingen, årets Brageprisvinner


Synd en ikke kan reklamere
November 2005: Ragnhild Tønnessen mener Skummelt av Hanne Hagerup og Klaus Hagerup er så dårlig at en kunne trenge reklamasjonsrett på bøker.
>>> Les Ragnhild Tønnessens kommentar...


Ikke lest samme bok?
Oktober 2005: Siri Solvik Bertelsen kritiserer Jonas Bakkens anmeldelse av Torvald Sund ungdomsroman Siste ytre, Samlaget 2005 og tilbyr sin egen anmeldelse av romanen.
>>> Les Siri Solvik Bertelsens anmeldelse...


Illustrasjoner uten betydning?
Oktober 2005: Ingerlise K. Kongsgaard Grafill etterlyser vurderingen Kristin Roskiftes illustrasjoner i Marianne Havdals Når traktoren kjem ut er det vår, som Lars Helge Nilsen roser i sin anmeldelse.
>>> Les Ingerlise K. Kongsgaards kommentar...
>>> Les Lars Helge Nilsens svar...


Glemte illustratører?
Mai 2005: Illustratør Tor Edvin Strøm kommenterte Knut Anders Løkens omtale av Edgar Rice Burroughs Tarzan - Apenes konge og beklaget at illustrasjonene ikke var omtalt.
>>> Les Tor Edvin Strøms kommentar...
>>> Les Knut Anders Løkens svar...


For akademisk?
Mars 2005: Barnebibliotekar Synne Fredriksen mente Kjell Olaf Jensens kritikk av Maj Bylocks gjenfortelling av Victor Hugos Ringeren i Notre Dame er for akademisk, og at barnebokkritikk.no i det hele tatt bør vokte seg for å være for akademisk.
>>> Les Synne Fredriksens kommentar...
>>> Les Kjell Olaf Jensens svar...
>>> Les Eli Frisvolds debattinnlegg...
>>> Les Guri Fjeldbergs debattinnlegg...


Åpne landskap eller øde?
Januar 2005: Marit Kaldhol kommenterte Inger Østenstads anmeldelse av hennes Innbrotstjuven.
>>> Les Marit Kaldhos kommentar...
>>> Les Inger Østenstads svar...


Feminisme på avveie?
Januar 2005: Harald Rosenløw Eeg kommenterte Inger Østenstads anmeldelse av Yatzy, vinner av brageprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2005
>>> Les Harald Rosenløw Eegs kommentar...
>>> Les Inger Østenstads svar...


Ei eteforstyrra rumpe?
Januar 2005: Bibliotekar Stig Elvis Furset reagerte på Kjersti Lersbryggen Mørks anmeldelse av Olaug Nilssen: Ronnys rumpe og Anne Østgaard: Magdas mage.
>>> Les Stig Elvis Furset kommentar...
>>> Les Kjersti Lersbryggen Mørks svar...


Hvem er forfatteren?
November 2004: I sin anmeldelse av Eva Norderhaugs Saynab stilte Kjell Olaf Jensen spørsmål om hvem som er forfatter av denne boka.
>>> Les Eva Norderhaugs svar...
>>> Les Kjell Olaf Jensens oppfølgingsspørsmål...
>>> Les Gerhard Helskogs kommentar...
>>> Les Eva Norderhaugs kommentar...
>>> Les Kjell Olaf Jensens svar...
>>> Les Eva Norderhaugs sluttinnlegg...
>>> Les Kjell Olaf Jensens sluttinnlegg...


Sløv kritikk av en dårlig bok?
Som mor reagerte Ingebjørg Kongshaug i september 2004 både på Din første leseløve som Damm har gitt i gave til årets førsteklassinger, og på Ingeborg Westerheims anmeldelse.
>>> Les Ingebjørg Kongshaugs kritikk...

Ingerlise Kongsgaard i Faggruppe for illustrasjon i GRAFILL - Norsk organisasjon for visuell kommunikasjon etterlyste en omtale av illustrasjonene i denne anmeldelsen.
>>> Les Ingerlise Kongsgaard kommentar...

>>> Les Ingeborg Westerheims svar...
>>> Les Ingebjørg Kongshaugs kommentar...


Bør barn konsulteres?
I forbindelse med Kirstens Kallebergs anmeldelse av to faktabøker oppstod det i april 2004 en meningsutveksling om hvorvidt barn bør konsulteres når barnebøker anmeldes.
>>> Les kommentar ved Stine Eklund...
>>> Les svar fra Kirsten Kalleberg...


Kritikk av kritikken
Mai 2003 gir en 8. klasse sin kritikk av barnebokkritikk.nos kritikker.
>>> Les kritikken...
>>> Les barnebokkritikk.nos svar...


Debatt om faktabøker
Mars 2003 oppstod det debatt i anledning Jonas Bakkens anmeldelse av 4 oversatte faktabøker i Gyldendals 10:12-serie.
>>> Les kommentar ved Bodil Teig...
>>> Les svar fra Jonas Bakken...
>>> Les kommentar ved Erik Newth...
>>> Les svar fra Jonas Bakken...

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder