Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Svar 5 på Westbyes kommentar

Kjære Siri Westbye,

Bokprat og litteraturkritikk er to forskjellige sjangre. Når jeg har en bokprat, prøver jeg å peke på noe i boka som kan virke fristende for den potensielle leseren, utfra det jeg vet om ham/henne, og uavhengig av om jeg selv synes det er en vellykket bok. Når jeg skriver litteraturkritikk, så skriver jeg en faglig, men subjektiv evaluering av boka utfra mine normer for hvordan en god bok skal være. Det er noe ganske annet.

Litteraturkritikk kan være en sammenligning mellom den enkelt boka og et sett kvalitetskrav til den ideelle boka. Mange av mine egne kriterier for hva som er god og dårlig litteratur har jeg utviklet over tid ved å lese andre kritikeres vurderinger av bøker, hvor kriteriene enten uttrykkes eksplisitt, eller ligge skjult i underforståtte vendinger. Slik som jeg har lært av andre før meg, tror jeg kanskje at noen kan bli bedre lesere av å lese mine bokanmeldelser. Hvis jeg er tydelig på hva jeg krever av en god bok, så kan jeg utfordre leserne til å overveie om mine kriterier er relevante. Og enten de er helt enige, eller bearbeider mine krav til sin egen smak, så kan de senere bruke disse kriteriene i sin egen lesning og litteraturvurdering.

Alle bøker har krav på en seriøs behandling, uavhengig av om jeg synes den er dårlig. Noen ganger blir kravene til den gode boka ekstra tydelige når en anmelder må begrunne hvorfor han mener at en bok ikke innfrir kravene. Derfor kan det ha sin verdi å lese bevisste anmeldelser av dårlige bøker.

(Og i det overstående har jeg av plasshensyn skrevet som om «den gode boka» er én entydig størrelse. Slik er det selvsagt ikke. Alle sjangre – ja, alle bøker – har sine egne kvalitetskrav og må vurderes etter disse.)

Selv skriver jeg også barnebokanmeldelser i Adresseavisen. I avisen er mitt format ca 1800 tegn. Det betyr at jeg ofte må komme med påstander om hva som er bra eller dårlig i en bok, uten at jeg har rom til å argumentere for mitt syn, eller sitere fra boka for å vise hva jeg mener. På Barnebokkritikk.no bruker jeg vanligvis mellom 4000 og 6000 tegn, og får dermed større handlingsrom for en grundig behandling. Jeg tror at bøkene og forfatterne fortjener å bli behandlet grundigere enn avisformatet tillater.

Med vennlig hilsen
Morten Haugen

Les Siri Westbyes kritikk

Forrige kommentar / Neste kommentar

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder