Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

IBBY-rapport

Et spørsmål om ære


IBBYs Verdenskongress om barnelitteratur

København 7-12. september 2008: Verdenskongressen om barnelitteratur ble innleda i Tivoli ved at dronning Margrethe delte ut H.C. Andersen-medaljen til illustratøren Roberto Innocenti fra Italia og forfatteren Jürg Schubiger fra Sveits.

Av Guri Fjeldberg

Det er noe pussig med en organisasjon som klarer å få dronninga til å overrekke medaljene, men som ikke klarer å lokke pressen til å dekke begivenheten. (Sjøl rakk jeg ikke fram.) IBBY er ikke akkurat glamorøs. Kanskje er det nettopp dette som karakteriserer frivillige organisasjoner i vår tid. Når det er begrensa hva de rekker over, får ikke akkurat image-bygging førsteprioritet. Resultatet er at nokså få i vår del av verden veit hva IBBY står for. Jeg er glad dronning Margrethe er en av dem.
Flere artikler fra IBBYs verdenskongress:

>>>Forhåndssensur brer seg

>>>Hvilke bøker tar du med i bomberommet?

>>>Jakta på den aller beste

Bøker for fred

International Board on Books for Young People (IBBY) tilhører organisasjonene som ble oppretta i kjølvannet av 2. verdenskrig i troen på at økt forståelse mellom mennesker vil bidra til fred. Som politisk engasjert journalist måtte Jella Lepman emigrere fra Tyskland til England i 1936. Etter krigen deltok hun svært aktivt i gjenoppbyggingsarbeidet i Tyskland med særlig ansvar for barn og unge. Hennes visjon var at barnebøker kunne redde verden. Både Astrid Lindgren og Jo Tenfjord var blant dem Lepman samla til stiftelsesmøte i 1953. Den norske avdelinga IBBY Norge Barnebokforum er mest kjent for initiativet til opprettelsen av Norsk barnebokinstitutt, dokumentasjonssenteret med bøker for (og om) barn og unge med spesielle behov, samt turneen som presenterer årets beste barne- og ungdomsbøker. I dag teller IBBY 70 medlemsland, flere av dem tilhører den kategorien danske myndigheter ikke er særlig begeistra for å innfri visum. Såpass mange av deltakerne strevde så hardt med å komme seg til kongressen at generalforsamlinga vedtok å klage til Unesco.Målgruppe: 120 personer


Ingelin Røssland med æreslista


Anne Britt Meese og Patricia Aldana

Bøker framfor data

Idealismen er fortsatt ikke til å ta feil av. Ingen organisasjoner gjør mer for å formidle bøker til de barna som trenger dem mest. Mens noen land trenger barnebøker i kampen mot analfabetisme, undrer jeg meg over at det ikke fins noen organisasjon i Norge som heller kjemper for bedre barne-tv og dataspill. Vi som beskjeftiger oss med barnebøkene og lurer på om vi er iferd med å gå ut på dato, får tilsvar fra den spanske filosofen og forfatteren Fernando Savater. Etter innledningsforedraget sitt besvarte han spørsmålet: ”Hvis datamaskina var blitt oppfunnet før boka, ville vi antagelig ha regna boka for den største oppfinnelsen gjennom alle tider. Våre hjerner er strømmen de går på.”

Bøker for minoriteter

Solidariteten med minoriteter kom aller best fram i presentasjonen av det belgiske prosjektet ”Luisterogen” (Lyttende øyne). Boka Een geel papiertje er laga for døve innvandrerungdommer i aldersgruppa 12-22 år og sponsa av den belgiske jernbanen (som har eget trykkeri – og joda, deler av handlinga foregår på et tog). Totalt befinner det seg kanskje 120 personer i målgruppa, anslår Silvie Moors. Mange av dem er analfabeter som aldri har gått på skole. Prosjektet skal lære dem nederlandsk skriftspråk og flamsk tegnspråk (som skiller seg fra nederlandsk tegnspråk) fra grunnen – samtidig. Forfatteren Jan Simoen er engasjert til å skrive, bildene står fotograf Mich Van den Berghe for. Arbeidsboka er laga i japansk kamishibai-teknikk. ”Vi legger opp til å bruke fem uker på de første ti ordene,” fortalte Moors.


Bøker til maur og midd

Noen av problemstillingene som dukka opp under kongressens mange seminarer, har ikke vært aktuelle i Norge på svært mange år. Takk og lov. Formidlingsorganisasjonen ”Action with Lao Children” i Laos og barnebokforlaget Bakame fra Rwanda har påfallende like utfordringer. Først må de få tak i forfattere som skriver et språk barna forstår. Så må de skaffe penger til å trykke manuskriptene og etablere et system for å distribuere dem. Deretter må lærerne kurses. Stifteren av ”Action with Lao children” fortalte om lærere som holder sine tildelte bokskatter innelåst til innholdet er spist av maur og midd. For hvordan får man en lærer som er vokst opp helt uten bøker til å forstå hva en barnebok kan brukes til? Disse to organisasjonene mottok IBBYs formidlingspris for innsatsen.


Bøker til ære

Siden IBBY er en organisasjon som ikke har mye penger å imponere med, kan den være glad den er fundert i kulturer der ære betyr mer enn i Norge. Hvert medlemsland utnevner sine kandidater til IBBYs æresliste. Det er utvilsomt i IBBys ånd når Finland i år ønska å ære forfatteren Marja-Liisa Olthuis for boka Njobžâvääri pessijâšmarkkâneh. Den er skrevet på inarisamisk, et språk som benyttes av rundt 300 mennesker. Styret i IBBY Barnebokforum Norge har også nominert de arbeidene fra perioden 2006-07 som de mener fortjener størst honnør. På æreslista havna forfatter Ingelin Røssland for Handgranateple, Anne Britt Meese for illustrasjonene til Vikingkonger og Espen Stueland for oversettelsen av Gunnar Ardelius’ Jeg trenger deg mer enn jeg elsker deg og jeg elsker deg så himla høyt. Og sannelig må noe av æren ha smitta også til norske forhold. I hvert fall dukka både Ingelin og Anne Britt opp ens ærend for å spasere over scenen, motta diplom og trykke IBBY-president Patricia Aldanas hånd – til applaus fra drøyt 600 kongressdeltakere.

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.020 Sekunder