Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

De som kritiserer, må selv tåle kritikk!
barnebokkritikk.no svarer på kritikken av kritikken fra 8c på Fiskå skole

Kritikken fra 8c på Fiskå skole angår forholdet mellom barn og unge lesere og barnebokkritikk.no.Hublot Replica Watches Dette er viktig og vi svarer gjerne på kritikken.

Våre bokanmeldelser er beregnet på alle som har utbytte av å lese dem. Vi leser barne- og ungdomsbøkene for å se hvordan de er skrevet og hvorfor de er skrevet og utgitt. Anmeldelsene våre diskutere hva bøkene sier og forteller, hvilket bilde de gir av verden og hvordan de fremstiller barndommen og ungdommen. Vi er mer interessert i den jobben forfatteren og forlaget har gjort, enn i hvordan barn og unge selv vil oppleve og vurdere boka. Det siste kan vi rett og slett ikke vite mye om. Vi er blitt for gamle. Vi skriver for de mange som leser, er interessert i og arbeider med barne- og ungdomsbøker, ikke først og fremst for barn og unge selv.

Mange som arbeider med barne- og ungdomsbøker – forlag, forfattere, bibliotekarer, bokhandlere – har nytte av slike anmeldelser. Elevene i en åttende klasse har ikke nødvendigvis nytte av dem. Det er ikke overraskende. Vi tar likevel kritikken fra 8c til oss, særlig den delen som gjelder vanskelige ord og språk. Vi vil ikke ”briske oss”, men at anmeldelsene skal være så brukbare som mulig.

Tenk likevel på dette:Swiss Made Replica Watches Ta en anmeldelse av en billedbok som er beregnet på svært små barn, for eksempel Patersons bøker om Sigge Sebra. Hvordan skrive en anmeldelse som så små barn vil ha utbytte av? Ta så anmeldelsen av for eksempel Synne Sun Løes Å spise blomster til frokost. Denne boka ble presentert som en ungdomsroman, men kunne kanskje ha vært en voksenroman? Selvfølgelig kan en som leser denne boka ha nytte av vår anmeldelse. Fra to til atten lærer vi flere ord og vanskeligere ord. Vi lærer å forholde oss til vanskeligere setninger og tanker. En gang mellom fem og atten år kan det hende at våre bokanmeldelser blir interessante. Men det er ikke så lett å sin når.

Vi kan ikke skrive og vurdere bøkene på samme grunnlag som elevene i 8c. Vi overlater gladelig den jobben til dem, fordi vi synes at de gjøre den best. Derfor har vi opprettet siden for barns og unges egne anmeldelser. Der finner en den riktige vurderingen av leseropplevelsen og bøkenes evne til å kommunisere med målgruppen. Der kan leserne gi hverandre anbefalinger eller advarsler. Den kritikken er like viktig, men også annerledes enn vår voksne bedømmelse av bøkene.

Vi takker 8c på Fiskå skole i Kristiansand for de flotte anmeldelsene og for den engasjerte kritikken. Vi håper at barnebokkritikk.no blir et sted hvor kvalifiserte kritikere og barne- og ungdomsbøkenes kvalifiserte lesere forener krefter for at barne- og ungdomsbøkene skal bli gode!

Hilsen
Inger Østenstad

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder