Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Bort med banning i barnebøker?

Hei, Min datter på 8 år holder på å lese en leseløve bok, Dinosaurer i skumringen, av Mary Pope Osborne. Hun reagerer i skuffelse og avsky over at det bannes i hennes skolebøker. Jeg har lært mine barn at det er galt å misbruke Herrens navn, Gud liker det ikke og det skal vi stå til ansvar for en dag.

Jeg er fullstendig klar over at tusentalls nordmenn banner hver dag, men synes bøkene våre bør løfte standarden høyere, ikke bidra til å senke den. "Ære" er snart et ord som ingen forstår. Det er mer æreverdt å holde munnen ren enn å la alt mulig skit komme ut derfra. Håper dere ønsker også å inspirere til stordåd, noe "æreverdt" blant barn og ungdom idag.

Vennlig hilsen,
Janet H.

Skriv
til
oss


------------------------------------------------------------------------

Banning er en del av den språklige virkeligheten

Jeg vet ikke helt jeg. På sett og vis er jeg glad for at barnebøker ikke er fulle av banning, det er vel ikke en språklig berikelse akkurat. Jeg kjenner ikke boka du refererer til, og med hvilken hensikt forfatteren har valgt å inkludere banning i språket.

For meg er det viktig at barna mine ikke møter en banningsfri verden. Banning er en del av den språklige virkeligheten som uttrykker sinne, skuffelse osv. Jeg liker ikke å høre folk som banner mye, men det er viktig for meg at barna mine tar dette standpunktet selv, ikke at jeg forsøker å fjerne alle kildene til banning rundt de.

Jeg har to gutter på 7 og 9 år. Ingen av de banner, og det gjør heller ikke vi. Eldstemann liker ikke banning, vi har snakket mye om hva det betyr, men det er heller ikke naturlig for han å gjøre det. Han fniser litt når noen banner. Nå er det vel med banning som med alt annet, at det avhenger av situasjonen, både hva som sies (betydningen av ordet) og når det brukes.

Om det er en uting å bruke i barnebøker?
Tja....det kan jeg ikke svare på. Jeg har faktisk aldri sett det før. Men hva er du redd for? Barna dine kommer ikke til å banne selv om de leser denne boka, og det er jo en god anledning til å snakke om banning med barna dine. Og det er jo det viktigste; snakke og reflektere sammen. Det gjelder vel tro også, at den vokser fram i barnet og styrkes i møte med virkeligheten?

Hilsen Lise

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder