Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Maktens pluttifikasjon
Den Nordiske barne- og ungdomslitteraturkonferansen Stavanger 07.02 – 09.02. 2011
«Ulike nyanser av makt»: Fra venste kritiker Anne Cathrine Straume, forsker Nina Goga, forfatter Kim Fupz Aakesson, bildebokskaper Gunna Grähs og ordstyrer Jan Hansson.

HVILKEN MAKT ØNSKER

DU?


De fleste forfattere og illustratører kan nok i blant føle avmakt i forhold til forlagsredaktører, bokhandlere, innkjøpsordninger og presse. Forfatter Kim Fupz Aakesson og bildebokskaper Gunna Grähs ønsker seg likevel mer motstand.

Av Guri Fjeldberg

«Jeg vil ha makt over mitt verk, og respekt fra forlaget for min tanke,» sa svenske Grähs i paneldebatten om makt. «Dessuten ønsker jeg meg makt over de økonomiske vilkårene – kulturpolitikken – slik at jeg kan leve av arbeidet.»
«Jeg ville vært ille ute dersom jeg skulle drevet mitt eget forlag og vært min egen illustratør,» sa Fupz Aakesson, «for jeg behøver motstand. Joda, jeg vil ha makt, men også en sterk opposisjon.»
Grähs var enig: «Det behøves et tredje øye som tester substansen. Likevel – dere aner ikke hvordan vi har sittet i Tegnerforbundet og klaget over kritikere! Jeg vil ha bra kritikere, for jeg vil at bildebøkene skal løftes ut av forvisningen til barnerommet. Forskere og kvalifiserte kritikere må gjerne få mer makt. De har potensial til å løfte samtalen om barnelitteraturen.»
«Nåja, jeg må innrømme at det kan være deilig å få leke i fred og ro også,» innrømte Fupz Aakesson.


Anmeldermakt

At anmeldere har makt, kunne Anne Cathrine Straume fra NRK bekrefte. «En bokhandler fortalte meg at han må følge nøye med på hvilken bok jeg anbefaler. Folk kommer til bokhandelen og ber om den uten å huske verken tittel eller forfatter, bare at jeg har anbefalt den. Vi må altså være nøye med å veie våre ord. Siden radio er et flyktig medium, hender det jeg tar i litt ekstra for at folk skal lytte. I blant kan det se litt rart ut når jeg oppdager uttalelsen på trykk, plukket ut og sitert i reklame av forlaget.»

Mens Grähs ønsker seg mer kvalifisert kritikk, er Straume mer opptatt av å nå bredt ut.
«Visst skal vi ha lang, seriøs kritikk av barnelitteraturen, men vi må unngå at barnebøker blir forbeholdt en liten diskusjonsklikk.» Straume går derfor inn for at anmeldere av voksenbøker i blant også dekker barnelitteratur, og hun forsvarer kortformatet som brukes for eksempel i VG.
«Slik når barnelitteraturen ut til flere,» sa hun.
Straume er heller ikke redd for at bloggere skal utvanne litteraturkritikken.
«En anmeldelse er ikke lenger ferdig etter at ordene har stått på trykk. En stor generasjon av unge bloggere er interessert i barnelitteratur. Det gir helt nye muligheter for litterære samtaler.»


Forskermakt

Litteraturforsker Nina Goga ved Høyskolen i Bergen ønsker seg makt til å forske på de barnebøkene hun vil – på den måten hun vil.
«Jeg ser tegn til at en mainstream akademisk tenking og skikkelighet er i ferd med å kvele forskningen. Jeg vil heller ikke dikteres av strømninger i leseaksjoner og krav fra skolene,» sa Goga. Derimot vil hun gjerne bruke makten sin til å gjøre lærerstudentene oppmerksomme på bøker som befinner seg bortenfor det mest iøynefallende i bokhandlerhyllene. Men å presse bøker på elevene, fungerer ikke alltid like bra.
«Det er ikke bare snakk om å inspirere dem til å like en bok for sin egen del. Det handler om å åpne noen dører, slik at de kan la seg inspirere til å ta bøkene med videre ut i skolene. For eksempel begynne å bruke bildebøker mer i ungdomsskolen.»


Markedsmakt

«Markedsrallyet har gitt helt nye forutsetninger for hvordan bøker selges,» påpekte Grähs. «Bør virkelig visper og bøker selges på samme vilkår?»
Et marked besatt av bestselgere, fører til at noen få bøker får nesten all oppmerksomheten.
«Vi kan bli flinkere til å velge bredere når vi anmelder,» medgir Straume.

I skyggen av bestselgerne, har det blitt både billigere og trykketeknisk enklere å utgi en bok. «Det er godt å vite at det er mulig å gi ut ting på egen hånd dersom forlaget refuserer meg,» sa Fupz Aakeson. «Da er det verre med filmmanusene jeg har i skuffen.»


Les også:

  • HVOR BLE DET AV PIPPI? cheap replica watches
  • MAKTEN OG ANSVARET replica watches omega replica watches
  • LURT AV KUNSPROSJEKT

  •   Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
    Sidegenerering: 0.019 Sekunder