Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Maktens pluttifikasjon
Den Nordiske barne- og ungdomslitteraturkonferansen Stavanger 07.02 – 09.02. 2011

Ihpil: De fortapte barns frelser Skániid girjie 2010

LURT AV KUNSTPROSJEKT


En av bøkene med selvmord og dødsfall under uklare omstendigheter som tema, som ble plukka ut som utfordring til Stavanger-konferansens såkalte «superlesere», viste seg å være noe annet enn den ga seg ut for.

Av Guri Fjeldberg

Boka har fått støtte fra Sametinget og er innkjøpt av Kulturrådet. Begge instanser er informert om at De fortapte barns frelser er skrevet av Sigbjørn Skåden. Men den som bare får boka stukket i hånda, vil se at forfatteren kaller seg Ihpil (på norsk: gjenferd). I forordet kan de lese at boka gjengir den faktiske bloggen hun førte fra sin første dag som student i Tromsø 14. august 2007, til sin tragiske død 17. desember samme år. Den skal være trykt med tillatelse fra den avdødes foreldre.(fra venstre) Steffen Bryson , Nora Enge Wandvik og Judith Jing Wen Wong fra St. Olav videregående skole i Stavanger.

Superlesere

Boka var del av en bunke bøker med selvmord og uforklarlige dødsfall som tema, plukka ut som utfordring til de såkalte «superleserne» som har testa bøker for litteraturkonferansen i Stavanger. Seks elever ved St. Olav videregående skole fikk like før konferansen vite at det bak den 19 år gamle lesbiske samejenta, skjulte seg en 31 år gammel mannlig forfatter.
«Mens jeg leste følte jeg en veldig kontakt med denne jenta. Etterpå følte jeg meg lurt og snytt,» sier Steffen Bryson.
«Jeg følte meg snytt samtidig som jeg ble glad da jeg hørte at jenta ikke faktisk var død. Jeg ble litt letta av at det var oppspinn,» sier Nora Enge Wandvik.
«Det var noe som skurra. Det er mange hint her til Catcher in the Rye, og det er pussig at bloggen har så tydelig rød tråd. Jeg blogger selv og vet at blogginnlegg ikke pleier å henge sammen på den måten,» sier Judith Jing Wen Wong.

At de reagerer sterkt, betyr bare at kunstprosjektet til Skåden har fungert slik han planla det.
Først skrev han bloggen. Den er fortsatt åpen for de som behersker nordsamisk: www.iphil.blogspot.com. 17. desember 2007 slutta han å skrive. Målet var at bloggleserne skulle lure på hva som hadde skjedd. I 2008 kom så boka med bloggtekstene som liksom forklarer hvorfor Ihpils stemme forsvant. I april 2010 forelå den på norsk og ble mottatt som et autentisk verk. Før jul forsøkte en lokal journalist å finne ut om noen drukna i Tromsø havn på den angitte datoen. Slik ble forfatteren avslørt. Det var litt raskere enn han hadde håpa på, men fortsatt i henhold til planen.Forfatter Sigbjørn Skåden alias Ihpil, som er samisk for gjenferd.

Ingen kvalitetssjekk

«Planen var hele tida å stå fram. Jeg ønsker å få leserne til å tenke over hvordan mediene fungerer. Internett tvinger oss til å reflektere over sannhet og løgn på en ny måte. Redaktørleddet er blitt borte, dermed er det ikke lenger noen kvalitetssjekk eller sannhetskontroll av det som publiseres. Nå kan hvem som helst legge ut hva som helst,» sier Skåden.

Eksperimentet avslører også at leserne oppfatter autensitet som en kvalitet ved en bok, selv om virkelighetsaspektet strengt tatt har lite med litterær kvalitet å gjøre. Skåden er litteraturviter og har tidligere gitt ut blant annet samiske dikt. Med Ihpil har han skrevet den første samiske boka som tar opp homofili. Først og fremst tematiserer hvordan det er å komme til storbyen som dobbelt minoritet – både samisk og lesbisk.

De fortapte barns frelser er én blant påfallende mange ungdomsbøker utgitt i 2010 som tematiserer selvmord og dødsfall dødsfall under uklare omstendigheter. De seks såkalte «superleserne» har hatt mye å bryne seg på: Fengsla av Hilde Kvalvaag, Alltid Andrea av Tor Fretheim, Søkeord: Ayotzintli av Marit Kaldhol, 13 gode grunner av Jay Asher, og Alt som er galt med Georg av Hilde Hagerup. Én kjører utfor et stup, én kutter seg opp med kniv, én tar piller og én drukner.

Innsikt

«Jeg var redd for å bli deprimert før vi starta, men så skjedde det motsatte,» forteller Judith. Hun og medelev Nora kan rapportere om at de faktisk ble mer glad i å leve.
«Jeg tror til og med at jeg setter mer pris på vennene mine etter å ha lest disse bøkene,» sier Nora. Panelet framhever særlig 13 gode grunner og Søkeord: Ayotzintli.
«De gir innsikt i hvordan det er både for dem med selvmordstanker og og for de som skal leve videre etterpå,» sier Judith.
«Kanskje gjør disse bøkene det lettere for meg å bli en person som kan være der for noen med tunge tanker. Eller at jeg lettere vil klare å fange det opp når noen sliter, sier Nora. I begge disse bøkene er selvmordet resultat av mange små grunner som virker sammen. Grunner som hver for seg er lette å kjenne igjen for nær sagt hvilken som helst tenåring. Nora mener det er vesentlig at ingen av bøkene går i detalj om hvordan selvmordene utføres, for hun kjenner til forskningen om at det kan gi smitteeffekt.
«Bøkene har først og fremst gitt meg innsikt i hvordan man kan forhindre selvmord, ikke i hvordan man kan gjøre det,» sier Steffen.
De tre testleserne har aldri møtt selvmord som tema på skolen, og er glade for at ungdomslitteraturen nå gjør det lettere å snakke om tabuet.


Les også:

  • HVOR BLE DET AV PIPPI?
  • MAKTEN OG ANSVARET
  • HVILKEN MAKT ØNSKER DU?
  • Mariann Enges anmeldelse av De fortapte barns frelser

  •   Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
    Sidegenerering: 0.020 Sekunder