Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Til nytte og bruk
Av Dag Larsen

Guri Fjeldberg har en vittig og poengtert omtale av Maktens pluttifikasjon - den nordiske konferansen for barne- og ungdomslitteratur – som nylig ble arrangert i Stavanger. Vittig, fordi hun raljerer med konferanseprogrammet, og jeg innrømmer også: Fordi hun raljerer godt med et programinnslag som jeg hadde mye ansvar for. Poengtert, fordi hun peker på det flere av oss opplevde som et stort problem ved konferansen: Den lovte mer debatt enn den ville holde.

Innledningsvis flesket arrangørene til med velkjente utspill fra en Frp-politiker i styringsgruppa om hva barn ikke burde lese. Deretter gikk konferansens prosjektleder selv til frontalangrep på Guri Fjeldberg og hennes bok om Astrid Lindgren, før hun ba forfatterne Tor Fretheim og Rune Belsvik om å gå i terapi framfor å skrive bøker som hun ikke synes noe om. Utspillene viste et faglig lavmål, men jeg fikk en fornemmelse at her skulle mediestatistikken for antall innlegg som omhandlet konferansen, se fin ut i rapportene til de bevilgende instanser. Den litt heite forhåndsstemningen ga imidlertid deltakerne et håp om debatt, ja, til og med litterær debatt med temperatur. I stedet var det mange innslag som lignet på programposten om forfatterutdanningene i Danmark og Norge. Debatt var det knapt i det hele tatt.

Hva er så galt med formidling?
Men konferansen har heller aldri vært et sted for debatt. Det er formidling som har vært hovedinnslag under alle de konferansene som har vært avholdt til nå. Majoriteten av deltakerne er bibliotekarer og folk som arbeider med å formidle litteratur, og mange av dem gir uttrykk for at de har stort utbytte av programinnslagene der formidling av litteratur og litterære emner er hovedsaken. Konferansen byr på veldig mye for dem som vil ha denne typen oversikt. Innslaget om forfatterutdanningen skulle heller ikke være en ”debatt”, men heller en samtale om de to utdanningenes bakgrunn og hva de står for. Jeg ser ikke noe galt i det, og jeg ser heller ikke noe galt i at vi gjør mulige søkere oppmerksomme på at det går an å ta en forfatterutdanning i barne- og ungdomslitteratur som også gir seinere muligheter for dem som heller vil jobbe med formidling, og som dermed har skaffet seg en kunstnerisk kompetanse innenfor området. Men vi skulle nok valgt noen mer beskjedne programspørsmål.

Fem armhevinger til debatt
Likevel er det på sin plass å spørre om konferansen bare må ta for seg formidling og kunnskapsdrøfting av barne- og ungdomslitteratur. I likhet med Guri Fjeldberg synes jeg ikke det. Og jeg innser at jeg ikke har vært med på å gi konferanseledelsen gode nok innspill og forslag som kunne gjort programmet noe annerledes. Til bot og bedring kommer her noen armhevinger for eventuelle kommende konferanser, som blant annet kan

  1) ha noen klare problemstillinger til debatt og drøfting, og helst i flere programinnslag som er lenger enn 45 minutter. Deltakerne bør ha markert på forhånd at de ikke er enige. Ett eksempel: Når Åse Marie Ommundsen i sin doktorgrad mener at Kurt-bøkene ikke er for barn, er det verd en diskusjon. For eksempel ut fra følgende problemstilling: Hva mener hun med ”barn”?
  2) innse at åpningsforedraget kan være et godt utgangspunkt for debatt. Maria Nikolajevas retoriske variant, som understreket forfatterens makt og (moralske) ansvar for egen tekst, ble ikke gått nærmere etter i sømmene, til tross for at synspunktene hennes i dette spørsmålet er velkjent. Jeg synes det hun hadde å melde er problematisk. Eller for å si det på en annen måte: Hvorfor fikk jeg underveis en følelse av at hun hadde sluttet seg til ligaen av bekymrete foresatte? Hvorfor kom jeg til å tenke på mora til Tommy og Annika?
  3) fortsette å ha gode formidlingsprogrammer, som gjerne kan være 45 minutter eller kortere. Debatt er ikke støtt all verden, noen ganger er” verden” viktigere enn ”debatt”, for å sitere en ikke ukjent bergenser. Det er bare om å gjøre at en har klart for seg hva som skal debatteres og hva som skal formidles. Jeg synes fremdeles at formidling bør være en hovedsak. Konferansen bør ha bibliotekarer som sine viktigste deltakere. Barne- og ungdomsbøkene av i dag har kort levetid i bokhandel, og mange ganger er de nesten ikke synlige der. Bibliotekene er barnebøkenes viktigste marked. (Ja, jeg mener ”marked”, for bøkene blir faktisk kjøpt inn og har en mye lenger levetid i bibliotekene. Barna velger bøkene mye friere i biblioteket enn i en bokhandel. Likevel er bibliotekarenes evne til å formidle dem ofte avgjørende. Dessuten er bibliotekarene landets mest beskjedne yrkesgruppe. De trenger all den drahjelp de kan få).
  4) ha klart for seg at når forfattere og formidlere inviteres fra utlandet, bør man i det minste være høflig, og for eksempel ikke slenge inn en betydelig forfatter som Els Beerten helt til slutt, i en halvtimes presentasjon på konferansens siste dag, et par timer før flyet hennes går.
  5) gjerne ha noen freske medieutspill i forkant, men knytte det til debattene på konferansen, og vise alminnelig folkeskikk ved å gi folk som får seg en på trynet anledning til å slå tilbake. Og i dette tilfellet: På konferanseledelsens hjemmebane.


I forkant av konferansen tok altså konferanselederen for seg Guri Fjeldbergs biografi om Astrid Lindgren og beskyldte forfatteren for å dra Astrid Lindgren ned i søla. Fjeldberg har tilsynelatende tatt igjen med en kritisk artikkel om konferansen. Men det er tilsynelatende. I virkeligheten har Fjeldberg levert en vurdering som er til nytte og bruk for eventuelle kommende konferanser.

 • Les Guri Fjeldbergs kritikk: "Hvor ble det av Pippi?"

 • Diskuter på Facebook.

 •   Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
  Sidegenerering: 0.019 Sekunder