Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Debattinnlegg
ASLAK SIRA MYHRE, FORENINGEN !LES OG FROKOST-TV

Foreningen !les har som oppgave å få barn og unge – særlig gutter – til å lese mer. I den forbindelsen hadde lederen,Omega Replica Watches Aslak Sira Myhre, etter min mening en underlig opptreden i NRKs Frokost-TV nylig.

Han mente, som antakelig sant er, at barn og unge ikke selv kjøper bøker. Det er foreldre, besteforeldre, tanter og onkler som gir bokgaver til unge mennesker, og de velger bøker de selv likte da de var unge. Derfor viser ikke boksalg og bokvalg i følge Sira Myhre hva dagens barn og ungdom egentlig er interessert i å lese. Hvis de for eksempel vil lese om unge i dagens samfunn, er jo realistiske bøker fra besteforeldres og foreldres ungdomstid ganske ubrukelige. Folk må begynne å kjøpe bøker av dagens mange forfattere, mente Sira Myhre.

Både undertegnede og programlederne i Frokost-TV var enige i det, og programlederne ville derfor gjerne vite hvilke bøker !les-generalen ønsket å bringe fram i lyset.

Jo, Sira Myhre nevnte Marit Nicolaysens Svein og rotta- serie, Klaus Hagerups bøker om Markus og Harald Rosenløw Eegs forfatterskap. Men dette er bøker som av absolutt gode grunner har hatt prosjektørlyset rettet mot seg gjennom flere år, som har fått priser, blitt anmeldt i avisene, fått plass i kjendisspaltene, finnes i stabler i alle bokhandler, som titt og ofte ligger på salgslistenes ”Ti-på-topp”, de selger m.a.o. i bøtter og spann! Hvordan går det da an å påstå at foreldre, besteforeldre og resten av slekta ikke kjøper dem, hvilke vidåpne dører prøver !les med dette å sparke inn egentlig?

Jeg ville forstått TV-seansen bedre hvis Sira Myhres hensikt hadde vært å trekke fram alle de andre gode, nye, realistiske barne- og ungdomsbøkene som det nesten ikke blir fokusert på noe sted, og som dermed heller ikke i særlig grad blir lest. Bøker det kanskje hadde vært klokt å minne de voksne på. Jeg tror mange ville vært interessert i å høre om dem. Særlig fordi avisene i liten grad gir vurderinger av nyutkomne barne- og ungdomsbøker, vurderinger som kunnet hjulpet kjøperne til å orientere seg i et uoversiktlig bokmarked.

Kanskje var det en annen hensikt med dette intervjuet som jeg ikke fikk med meg? For sannheten kan jo ikke være at foreningen !les er like dårlig orientert om nye bøker som de fleste andre, Sira Myhre?

Grete Randsborg Jenseg

(Lagt ut 2005-12-15)

>>> Les Aslak Sira Myhres svar

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder