Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Debatten fortsetter
GODDAGMANNØKSESKAFT Replica Watches

Jeg takker Aslak Sira Myhre (ASM) for at han tok seg tid og svarte på innlegget mitt. Men jeg finner ikke svaret helt tilfredstillende og vil gjerne begrunne det:


ASM skriver at NRK selv har regien når bl.a. intervjuer foregår i deres kanaler, derfor stiller bare Foreningen !les opp (sitat) ..”når vi har noe viktig å si”.

Jeg oppfattet at det viktige budskapet fra foreningen på Frokost-TV før jul, var at barn ikke får de nye, gode, realistiske bøkene de fortjener fordi voksne ikke kjøper dem, men velger bøker de selv likte som barn. På spørsmål om hva de voksne bør kjøpe i stedet, nevnte ASM tre gode, norske forfattere som alle allerede blir sett, lest, likt og dermed altså kjøpt av disse ”håpløse” voksne.

Det var dette jeg syntes - og fremdeles synes - er underlig. ASM benyttet sjansen i en landsdekkende TV-kanal til å anklage voksne barnebokkjøpere for misforståtte bokkjøp, men brukte IKKE sjansen til å fortelle dem hva de burde kjøpe i stedet. Jeg trekker altså ikke konklusjoner om Foreningens hele virksomhet basert på et TV-innslag. Jeg er bare forundret over TV-innslaget.

Foreningen !les får tilsendt alle nye, norske barne- og ungdomsbøker hvert år. De kan skaffe seg full oversikt over dette feltet, den store kvantiteten og kvaliteten i norsk barne- og ungdomsbokproduksjon. Hvis de allikevel ikke finner andre gode forfatterskap å anbefale i et førjulsprogram for voksne kjøpere enn tre som dermed punkterer foreningens eget budskap, det budskapet som gjorde at formannen i det hele tatt stilte opp i programmet, da bør Foreningen rope høyt om det. Da er det krise, og forfattere og forlagsbransje må straks innkalle hverandre til et selvransakelsesmøte.

ASM har en annen forklaring, nemlig at han bare kan anbefale og stå for bøker han selv liker. (M.a.o. ikke ulikt det han mener er en uting hos barnebokkjøperne.) Foreningens formann mener han ikke kan klare å formidle godt nok hva andre, sikkert like gode lesere i Foreningen !les kunne tenke seg å anbefale. Det synes jeg er meget betenkelig av en talsmann.

ASM synes ikke han fortjener mitt utspill. Han synes det er urettferdig ut fra det arbeidet han gjør og de forfatterskap han nevner i andre fora. Men dette er ikke kritikk av hele virksomheten. Jeg kjenner ikke nok til resultatene av virksomheten til å ha noen meninger om det.

Foreningen les! har statlig og privat finansiering, bl.a. mottar foreningen midler fra NBU. Det er derfor av interesse for noen av oss hvordan !les oppfattes for eksempel fra TV-stolene hjemme, selv om dette er sider ved virksomheten som for formannen kan virke mindre viktige. I et P.S. skriver ASM at det ville vært flott for lesingen om ungdomsbokforfattere solgte mer. Ja, nettopp! Det var derfor jeg reagerte på manglende hjelp og støtte til kjøperne i dette TV-programmet.

Hilsen
Grete Randsborg Jenseg

Grete Randsborg Jensegs første innlegg
Aslak Sira Myhres svar


(lagt ut 19.01.06)

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.020 Sekunder