Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

Anmeldelser av fag- og forskningslitteratur

Per Kristian Bjørkeng er godt informert, men hans mediedeterministiske holdning gjør at han ikke drøfter den dominerende oppfatningen av nettet som en arena alle må være på.

Nettkidsa av Per Kristian Bjørkeng er anmeldt av Hans Kristian Rustad. (17.03.11)

>>> Les mer...


* * *

Det er som om Slettan helst vil bort fra det kjønnsfilosofisk kritiske. ”Naturlighet” og ”sunn fornuft” er formuleringer og begreper som opererer styrende i avvisningen av radikal eller ”risqué” barne- og ungdomslitteratur som handler om begjær, hat og seksualitet.

Inn i barnelitteraturen av Svein Slettan er anmeldt av Paal Bjørby, UiB (09.12.10)

>>> Les mer...


* * *

Årboka er et vigtigt redskab – den skaber både overblik og indblik, og fungerer lige godt som praktisk håndbog og som seriøst medie for den nyeste forskning, men et meget væsentligt aspekt er næsten helt fraværende i Årboka 2010: receptionen børnelitteraturen – set med børneøjne.

Årboka Litteratur for barn og unge 2009 av Per Olav Kaldestad og Karin Beate Vold (red.) er anmeldt av Karen Lise Søndergaard. (27.05.10)

>>> Les mer...


* * *

Tung teori og lett praksis – to ferske bøker tar for seg litteraturundervisning i en flerkulturell norsk skole.

Litteratur og film i klasserommet. Didaktikk for ungdomstrinnet og videregående skole av Sylvi Penne og Litteratur i det flerkulturelle klasserommet. Mangfold, migrasjon og muligheter av Torill Strand er anmeldt av Petra J. Helgesen. (08.03.10)

>>> Les mer...


* * *

I Danmark har man forstått verdien av å gi rom for eksempelforankret litteraturforskning i lærernes faglitteratur

Den historiske roman for børn. Teori, udvikling og analyse av Anna Karlskov Skyggebjerg er omtalt av Nina Goga. (24.09.09)

>>> Les mer...


* * *

Årboka är en fantastisk arena där forskare, kritiker och författare kan mötas och diskutera, där nyutgivning och litteratursociologi blandas med tillbakablickar. Det är lysande, intressant och välskrivet – men lite mer journalistik hade gjort den ännu bättre.

Årboka Litteratur for barn og unge 2009 av Per Olav Kaldestad og Karin Beate Vold (red.) er anmeldt av Lotta Olsson. (29.04.09)

>>> Les mer...


* * *

En velskrevet, gjennomtenkt, original og bredt faglig orientert avhandling.

Modernismens bilder. Den moderna bilderboken i Norden av Elina Druker er anmeldt av Nina Goga. (26.02.09)

>>> Les mer...


* * *

Flott og fargerik feiring av forfattervirkets drivkraft

Drivkrafta bak teksten. Bidrag til ein norsk barnebokpoetikk av Karin Beate Vold og Per Olav Kaldestad er anmeldt av Heidi Sævareid. (19.11.08)

>>> Les mer...


* * *

Den digitale kommunikasjonsteknologien og den etterfølgende konvergerende medieutviklingen, har de seneste årene skapt nye rammer for tekster og kommunikasjon, og det med en samfunnsmessig betydning som de færreste hadde forestilt seg.

Generasjon.com – Mediekultur blant barn og unge av Elise Seip Tønnessen er anmeldt av Carsten Ohlmann. (11.09.08)

>>> Les mer...


* * *

Solid dokumentasjon til tross: Her trengs det fortsatt mer vilje til å vri og vrenge.

Årboka. Litteratur for barn og unge 2008 er anmeldt av Nina Goga. (12.03.08)

>>> Les mer...


* * *

Årlig tilstandsrapport om nordisk barne- og ungdomslitteratur er av velkjent kvalitet, men den kunne trenge en fornyelse.

Årboka. Litteratur for barn og unge 2007 er anmeldt av Heidi Sævareid. (16.01.08)

>>> Les mer...


* * *

Det er ikke tvil om at Boel Westins biografi er den finske verdensstjernen fullt verdig, både som kunstner og som menneske.

Tove Jansson. Ord, bild, liv er anmeldt av Harald Bache-Wiig. (07.11.07)

>>> Les mer...


* * *

Et knippe danske barnebokprodusenter har vært på seminar og siden laget en umiddelbart tiltalende og original bok.

Av, for sagomel er anmeldt av Nina Goga. (13.09.07)

>>> Les mer...


* * *

Endelig en bok om hvordan man kan lese og analyse bildebøker. Den gir ingen fasit, men er en grei håndbok å plukke fra, og et diskutabelt must for lesere av Fam Ekman.

Innføring i bildeanalyse. Med Fam Ekman inn i bildeboka av Ingjerd Traavik er anmeldt av Anne Schäffer. (14.06.07)

>>> Les mer...


* * *

Et sentralt paradoks i forhold til både litteratur, film og teater er at når litteratur/film/teater for barn blir kunst, er det ikke lenger litteratur/film/teater for barn. Det er disse paradoksene Beth Juncker har forfulgt, debattert mot og forsøkt å løse i sin doktoravhandling.

Om processen. Det æstetiskes betydning i børns kultur av Beth Juncker er anmeldt av Nina Goga. (08.03.07)

>>> Les mer...


* * *

Harry Potter and International Relations har verden som arena. Den dagen en jurist forstår slike fagbøker, så er vi ferdige. Da er det bare én fortelling igjen.

Harry Potter and International Relations av Daniel H. Nexon og Iver B. Neumann (red.) er anmeldt av Knut Anders Løken . (14.12.06)

>>> Les mer...


* * *

Når denne boka er lest – og når vi har diskutert frem og tilbake et par års tid, så blir det kanskje enklere å publisere detaljerte bydelskart over temaene som her gapes over i en og samme bok.

Kartet og terrenget. Linjer og dykk i barne- og ungdomslitteraturen er anmeldt av Nina Méd, masterstudent ved Universitet i Oslo. (17.10.06)

>>> Les mer...


* * *

Alt i alt må Norsk barnelitteraturhistorie siges at være et godt bud på en fremstilling af børnelitteraturens (kultur)historie.

Norsk barnelitteraturhistorie - 2. utgave, er anmeldt av Anette Øster, stipendiat ved Center for børnelitteratur, Danmark. (01.06.06)

>>> Les mer...


* * *

Å diskutere for og mot Årbokas redaktører er som å diskutere om en var bedre tjent med andre foreldre. Det er de to som har gitt oss Årboka, og vi har grunn til å være fornøyd. Årboka tilbyr årlig et viktig tilfang av kunnskaper og refleksjon til det norske barnebokfeltet.

Årboka Litteratur for barn og unge 2006 av Per Olav Kaldestad og Karin Beate Vold er anmeldt av Inger Østenstad (02.03.06)

>>> Les mer...

  Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sidegenerering: 0.019 Sekunder