Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

   Utskriftsformat  Utskriftsformat    Tips en venn  Tips en venn

Tittel: Ronnys rumpe og Magdas mage

Tekst: Olaug Nilssen, Anne Østgaard
Illustrasjon: Ciri Bråthen

Barnebøker

Olaug Nilssen
Ronnys rumpe
Illustrert av Ciri Bråthen
Nynorsk tekst
Damm 2004

Anne Østgaard
Magdas Mage
Illustrert av Ciri Bråthen
Bokmål tekst (teksten er tidligere utgitt i Nette Nellys nese fra 1998)
Damm 2004

Anmeldt av Kjersti Lersbryggen Mørk

Fordøyelsesbesvær

Magdas mage og Ronnys rumpe er bøker om og for barn med få kroppslige fordommer. Her blir mage- og tarminnhold utsatt for grundig granskning gjennom ord og bilde. Hensikten med denne hemningsløse flørten med kroppslige tabuer, synes å være et upretensiøst og underholdende frieri til de som fniser av fis og tiss. Voksne er satt på sidelinjen, men vil som vanlig ha et ord med i laget.

Ronny og Magda er et radarpar fra Damm. Ronny eter så rumpa eser og fiser, mens Magdas mage returnerer det meste av maten. Begge bøkene har et lite kvadratisk format med hovedpersonen avbildet smilende med blikket festet på betrakteren. Tittelen er satt med store versaler i rødt og oransje på en hvit bakgrunn i en bue over hovedpersonen. Mens mat i ulike former flagrer rundt på forsiden, er navn på forfatter og illustratør henvist til den smale bokryggen. Bildene består av fargelagte tegninger på hvit bakgrunn, der konturene er tegnet opp med svart tusj. Formene er forenklede, med karikering gjennom overdrivelser av bl.a. øyne, munn og rumpe. Teksten i begge bøkene følger en fast struktur med strofer av fire verselinjer, behengt med enderim etter mønster AABB, samt bokstavrim hist og her som ”fisar fram i flokk, rumler morskt og masende” og i titlene. Ronny er for øvrig et navn med et noe rampete rykte, og er sannsynligvis ikke valgt utelukkende ut fra sitt bokstavrimpotensiale. Tydelighet i bildestil imøtekommer små barnebetrakteres behov, samtidig som rim og rytme skaper både språklig spenst og struktur som fenger barnelytteren, selv om Ronnys rumpe har noen auditive skjønnhetsfeil av nødrimstypen i ser – her og bukselomma – vomma.

Noen barn vil sikkert oppleve en bekreftelse på humoren sin i bøkene om Magda og Ronny. Magda har en mage som ofte slår seg vrang, og hun kaster opp i det som er for hånden, det være seg sko eller sekk. Oppkastet kommer imidlertid til nytte – som pizzasaus i Magdas Grandiosa – til salgs i egen pizzabar. Ronny på sin side har ingen problemer med den øvre lukkemuskelen. Han er så glad i mat at rumpa vokser seg svær. Etter smugspising av store mengder is, ostepop og kake, må Ronny tømme seg med mye plask og søl. Dermed blir rumpa for flat, og Ronny vil fylle på med middagsmat.

Det ekle kan ikke fornektes, men kunne svelges dersom underholdningen ikke inneholdt så uspiselige holdninger. Jeg tråkker derfor ut i en potensiell pedagogisk fallgruve med pekefingeren høyt hevet. Gjennom latterliggjøringen av spise- og fordøyelsesprosesser i verseform, er bøkene om Magda og Ronny på lag med barnekulturen som ofte benytter seg av tabuer om kropp på rim i sin humor. En viktig forskjell er at barnekulturens humor formidles muntlig mellom barn, mens Magdas mage og Ronnys rumpe er skriftlige og billedlige produkter formidlet fra voksne til barn. Skal voksne ta ansvar for å innvie barn i munnhell som Anne på landet som måtte gjøre fra seg i spannet og lignende godbiter? Verre er det at denne voksenvegringen i forhold til holdningsformidling til barn, også synes å ha medført en ignorering av varsellampen SPISEFORSTYRRELSER. Det må kunne karakteriseres som uheldig at en syltynn, knoklete jente i kort kjole ikke kan holde opp med å spy, der Magdas far til og med bifaller løsningen med spy til sausebruk. Likeledes er Ronny presentert med jojo-vekt i rumpa på bakgrunn av hans ukontrollerte matkonsum, selv om hans far, framstilt uten hode og med blomstrete skjorte, halvhjertet forsøker å korrigere prompingen og storspisingen. Voksenrollen i bøkene er ikke av det tydeligste slaget, selv om Ronnys rumpe forsøker å ta brodden av det mest grisete ved en hygienisk hilsen:

  Så sprutar det, høyr for eit plask!
  Det spørst om doen treng ein vask.
  No er vår venn ein sliten gut,
  og rumpa ser så lita ut.
Med bæsj og spy forsøker hjernene bak bøkene å treffe barn på hjemmebane. Voksne på bortebane som føler seg truffet, har ingen flir å tørke bort.

Anmeldelser av flere titler i sjanger: Humor.

 • Pym Pettersons mislykka familie
 • To nye oversettelser av Ole Lund Kirkegaard
 • Jeg er et ubeskrivelig ondt geni, og jeg vil bli elevrådsleder
 • Barnas store humorbok : vitser, gåter, historier, ordleker
 • Doktor Proktors prompepulver
 • Du kan også søke på sjanger: Humor.

  Lagt til: 2004-12-16

  Relatert link: Kjersti Lersbryggen Mørk   

  [ Tilbake til anmeldelser | Send en kommentar til redaksjonen ]


  Ronnys rumpe og Magdas mage
  Publisert 2005-01-05 21:06:21  Ei eteforstyrra rumpe

  Halloen!

  Eg har ikkje noko problem med å registrere at det er såkalla "politisk
  ukorrekt" å gå fram med ein holdningsformidlande peikefinger, slik ein gjer i omtalen av bøkene om Ronny si rumpe og Magda sin mage. Men å dra inn eteforstyrringar i meldinga? Eg blir nødt til å veifte med eit
  kvitt flagg der. Eg gir opp.

  For kven er bøkene meint for? Er det ikkje dei yngste aldersgruppene? Vil dei i det heile ta dette ordet i sin munn, enn seie tenketank? Ikkje veit eg. Eg er ikkje småbarnsforelder sjølv, og er glad for det. Men det får då vere måte på å skue fanden på flatmarka?

  Jaja, enten så er den oppveksande generasjon for tynne fordi dei er
  eteforstyrra, eller så er dei for tjukke rundt baken fordi dei kun driver
  med fysisk aktivitet i virtuelle rom. Eg seier med Kris Kristofferson:
  "Who`s to bless and who`s to blame"...

  TCB
  Stig Elvis Furset
  "Bibliotekaren frå Helvete"

  "Puritanism, the haunting fear that someone, somewhere, might be happy."
  -H.L. Mencken

  Ronnys rumpe og Magdas mage
  Publisert 2005-01-12 22:12:42  Jeg er småbarnsforelder og er glad for det. Likevel vil jeg være forsiktig med å bruke mine egne barn som sannhetsvitner, og deres leseropplevelser av de omtalte bøker spriker fra begeistring til avsky. Hvorvidt spiseforstyrrelser er et begrep barn er fortrolige med, vil jeg ikke uttale meg bombastisk om. Jeg mener imidlertid at bøkers implisitte innhold potensielt påvirker barnemottakeren, selv om jeg også har en ironisk distanse til min egen pekefinger.

  Kjersti Lersbryggen Mørk

    Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
  Sidegenerering: 0.026 Sekunder