Velkommen til barnebokkritikk.no
Hjem Kontakt Om barnebokkritikk.no Bestill nyhetsbrev Ressursside Søk
INNHOLD
Anmeldelser
· Bøker
· Scenekunst
· Diverse
· Fag og forskning

Annet innhold
· Artikler
· Barnebokminne
· Debatt
· God, ikke oversatt
· Likt og ulikt

JASSÅ?!?
I forbindelse med anmeldelsen av Knut Linds bok om Muhammed, gjengir vi her Julius Schnorr von Carolsfelds oppgjør med de kristne «Billedstormerne» fra 1840...


BARNEBOKMINNE
Illustratør Jens Kristensen skriver om:


DESSUTEN ...
* Bestill vårt gratis nyhetsbrev.
*Følg oss på FACEBOOK og TWITTER
* Neste oppdatering kommer 14. november.

   Utskriftsformat  Utskriftsformat    Tips en venn  Tips en venn

Tittel: Harry og Roger

Tekst: Ragnar Aalbu
Illustrasjon: Ragnar Aalbu

Bildebok
Tekst og illustrasjoner av Ragnar Aalbu
Harry og Roger
48 sider
ISBN 978-82-02-27231-9
Cappelen 2007

Anmeldt av Anne Schäffer

Stram form og stilistisk minimalisme nærer underteksten

Sammen kan vi drømme oss bort for da er vi mindre alene.

Det er fristende å leke seg med en av de bedre boktitlene (Anna Gavaldas Saman er ein mindre aleine), og hylle evnen til å drømme seg bort, for slik å oppsummere noe av tematikken i Ragnar Aalbus siste bokutgivelse: Harry og Roger, en bildebok for barn av det beste slaget der "less is more".

Ragnar Aalbu har utmerket seg med sin faktaorienterte humoristiske lek med ord, uttrykk og billedlegging av det bokstavelig talte, i serien på tre; Fokus på ku, Grundig om gris og Sau i sentrum. For den første fikk han Kulturdepartementets debutantpris i 2004.

Som illustratør har han gitt ut den kritikerroste Perler for svin, sammen med forfatter og språkforsker Helen Uri. Høstens utgivelse Harry og Roger, minner mest om bildeboka Det regner bare på Bastian, (2005) der Petter Gulli sto for teksten.

Dagens bok er om mulig enda mer sparsom med detaljene, men de store fargeflatene er her, og det grafiske og det collagepregede uttrykket. Flatene er stofflige, (det minner om barndommens flanellograf) litt skitne i fargene slik vi har sett det hos Aalbu før, en fascinasjon for retro – her for 60–70-talls retro i fargeholdning, barne-tv og rekvisitter som bil og traktor.

Årstider og ønskedrømmer
Boka, som består av 2 deler, 1. vinter og 2. sommer, er knapp på tekst også. Dialogen er enkel, og det samme er situasjonsbeskrivelsene: Om vinteren er det kaldt og de to vennene Harry Horn og Roger Mår lengter etter sommer. De drømmer seg bort og forteller hverandre hva de skal gjøre da, enda så ulike oppfatninger de har av hva som er moro.

Om sommeren er det varmt, og nå lengter de etter vinter og andre opplevelser. Et jernbanespor skjærer gjennom landskapet og handlingen. Når toget passerer, stopper de to vennene opp. Teksten beveger seg fra ønskedrøm til undring med eksistensialistiske trekk: "Lurer på hvor alle menneskene kommer fra?", undrer Harry, mens Roger er mer opptatt av å danse mens folk ler og fotograferer ham.

Enkelt utenpå, rikt inni
Illustrasjonene består av store rene flater der Harry og Roger, henholdsvis en stor bedagelig og introvert moskusokselignende figur og en kvikk liten ekstrovert mårlignende ditto, beveger seg rundt i et fjellandskap kledd i vinter- og sommerdrakt.

Boka har en desto rikere undertekst.

De enkle illustrasjonene, store flater, grafiske uttrykk, collagepregede oppslag, retro fargeholdning og detaljer, er mettet av uutalt handling og underliggende livsvisdom. For Harry og Roger er så menneskelige som det går an å være. De kjemper (forgjeves) for å leve i nuet, holde fast på øyeblikket her og nå, men ender opp med å drømme seg bort til det stikk motsatte. Motivet er velbrukt og gammelt, og her snues det på hodet; Memento mori, husk at du skal dø! Grip dagen, Carpe Diem, heter det, men her er det lov å dagdrømme. Det er lov til å drømme seg bort. Dette en oppmyket versjon der vennskapet formilder og demper ned avmektigheten i forhold til det vanskelige; å leve nå. Å gripe dagen. Og Aalbu fyller sågar inn med en eksistensiell undring; hvem er vi, hvor kommer vi fra, og hvor går vi hen? "- Lurer på hvor alle menneskene skal, sier Harry Horn"..

Det er humor i skikkelsene, og dette understrekes med karaktertrekk og navnebruk. Vår lille helt, Roger Mår, liker å ta seg ut, han danser og flørter som sin britiske navnebror. Jeg velger å tro at assosiasjonen til vår mer forsofne, introverte norske etterforsker Harry Hole (Jo Nesbøs gjennomgangsfigur) også er tilsiktet.

Ragnar Aalbu er en bildebokmaker som våger å leke med tekst og illustrasjon, dog innenfor strenge stilistiske/formalistiske rammer. Kanskje nettopp derfor blir bøkene hans stående, i kraft av en lekende undertekst og intertekstualitet i tekst som i bilde. Kort og godt – en av høstens beste bildebøker.

Andre anmeldte bøker av Ragnar Aalbu:

 • Perler for svin
 • Faktaløver
 • Billedbøker med illustrasjoner av Ragnar Aalbu
 • To billedbokprisvinnere
 • Det store kakemysteriet / Purriot og den usynlige mannen
 • Verdens første ballongferd og Anda i ødemarka
 • Anmeldelser av flere titler i sjanger: Billedbok.

 • Verdens første ballongferd og Anda i ødemarka
 • Jalvar Yang og den uforunderlige dagen
 • Hullet og Malermester Grønn
 • Svalene under isen
 • Vampyrlus
 • Du kan også søke på sjanger: Billedbok eller tema: Dyr.

  Lagt til: 2007-11-07

  Relatert link: Om Anne Schäffer   

  [ Tilbake til anmeldelser | Send en kommentar til redaksjonen ]


    Web site engine's code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
  Sidegenerering: 0.025 Sekunder